fudbalski trening
Email rss
veliki broj naslova i opreme za pripremu fudbalera
Autor: Aleksandar Stajkovac Tematski radovi

Planiranje i programiranje fizičke pripreme

Planiranje sportske pripreme je složena akcija, kojom se vrši određivanje ciljeva i zadataka trenažnog porcesa, vremenskih ciklusa za njihovo postizanje kao i potrebnih tehničkih i kadrovskih uslova. Fudbal je kompleksan sport pa je i planiranje i programiranje sportske pripreme fudbalera zahtevan postupak. Kada se ovi postupci sporovode na osnovu bogatog stručnog znanja, praktičnog iskustva i kreativnosti trenera, velika je verovatnoća uspeha takvih programa. Planiranje i programiranje fizičke pripreme fudbalera predstavlja samo jedan segment u planiranju i programiranju sportske pripreme fudbalera koji se ne može tretirati izolovano od ostalih delova sportske pripreme. Planiranje i programiranje treninga u kojima se unapređuju fizička svojstva, mora biti usklađeno sa zakonitostima treninga, to jest sa principima fizičke pripreme.

Modeliranje treninga fizičke pripreme u godišnjem ciklusu podrazumeva više aktivnosti:

 • testiranjem
 • utvrditi strukturu opštih bazičnih i specifičnih fizičkih sposobnosti
 • prepoznati, vrednovati i interpretirati rezultate merenja
 • oblikovati programe fizičke pripreme oslanjajući se na individualne sposobnosti fudbalera kao i dugoročne i kratkoročne ciljeve
 • u više vremenskih tačaka treninga sprovesti testiranje tranzitivnih učinka programa vežbanja i izvršiti poređenje postignutih i željenih rezultata
 • uskladiti plan i program fizičkog treninga sa rezultatima merenja
 • utvrditi efekte fizičke pripreme
 • interpretirati rezultate provere i staviti u relaciju strukturu fizičke pripremljenosti i sportske rezultate tokom cele sezone

Godišnji trenažni ciklus jedne fudbalske ekipe može se podeliti u više perioda. Tako govorimo o: pripremnom periodu, takmičarskom periodu i prelaznom periodu. Sa stanovišta fizičke pripreme bitna su nam 2 perioda, i to pripremni i takmičarski. Razvoj i održavanje fizičke pripremljenosti u godišnjem ciklusu moguće je podeliti u 4 faze:

Pripremni period – temeljna faza (višestrano bazična priprema)

U ovoj fazi pripremnog perioda naglasak se stavlja na fizičku pripremu koja je zastupljena sa oko 60% planiranog vremena, dok na ostale otpada oko 40% vremena. To se vreme koristi za povećanje opšte snage, izgradnju osnova opšte izdržljivosti, saniranje povreda i jačanje slabih delova lokomotornog aparata kao i oporavak fudbalera. Raznim proverama i testiranjima otkrivaju se slabe strane treniranosti koje se potom ispravljaju. Ovaj rani trening priprema je za visokokvalitetan i visoko intenzivan trening u kasnijim fazama. U ovoj fazi naglasak je na vežbama slabijeg intenziteta sa većim brojem ponavljanja i ukupno većim obimom opterećenja.

Pripremni period – razvojna faza (specifična priprema)

U ovoj fazi naglasak je na razvoju svih specifičnih fizičkih sposobnosti. Intenzitet obima vežbi je još uvek velik. Dominira razvoj anaerobne i specifične izdržljivosti, a u treningu snage dominira rad na eksplozivnoj snazi. Ovaj specifičan trening osigurava dobru fizičku pripremljenost za obavljanje rada još većim intenzitetom u kasnijim fazama. Sam rad obično se organizuje u obliku takozvanih udarnih mikrociklusa a u toku ovog perioda najčešće se realizuje 4 takva mikrociklusa. Glavni zadatak ove faze je osigurati postupno i progresivno ulaženje u sportsku formu.

Predtakmičarski period – stabilizirajuća faza (faza situacijske pripreme)

Fizička priprema u ovoj fazi se dovodi do najvišeg nivoa. To bi trebalo biti faza ulaska u sportsku formu. To je vreme visoko intenzivnog rada u kojem su sve aktivnosti vrlo specifične. Tada je potrebno testirati i evidentirati najviša dostignuća fudbalera, jer će tako imati osećaj zadovoljstva i biti dodatno motivisani za takmičarsku sezonu.

Pripremni period čini jednu celinu. Prelaz između pojedinih faza je postupan. Nije svaka faza priprema celina za sebe, nego se plan i program nadopunjuje iz faze u fazu, kako bi se realizovao generalni cilj: „dovođenje fudbalera i ekipe u stanje optimalne sportske forme“.

Takmičarski period – održavajuća faza

To je period u kojem se pokazuje sav dosadašnji rad. U fizičkoj pripremi to je period održavajućeg i stabilizirajućeg rada. Održavanjem kondicije upravlja trener, a treninzi su organizovani da osiguraju dovoljno kvalitetan rad za održavanje ranije postignute fizičke pripreme, ali ne ulazi u energetske izvore i rezerve potrebne za takmičenje. Dominira intenzitet opterećenja preko komponenti sile i brzine. Istovremeno treba koristiti specifične i situacijske kondicione vežbe koje na najbolji način povezuju funkcionalne i motoričke ciljeve i ciljeve tehničko-taktičke perfekcije od kojih najviše zavisi takmičarski rezultati.

Planiranje i programiranje fizičke pripreme u fudbalu bitan je deo ukupne aktivnosti trenera i stručnog tima. Osigurava da se slučajnost svede na minimum i da se na siguran i ekonomičan način postignu optimalni rezultati koji odgovaraju individualnim sposobostima fudbalera i u uslovima u kojim se sprovodi trenažni proces. Plan i program treninga osnovni su dokumenti prema kojima se realizuje proces sportske pripreme i kontrolišu efekti koji se postižu njihovom primenom. Samo jasno određeni ciljevi, zadaci, vremenski ciklusi i uslovi ali isto tako i jasno definisani sadržaji, opterećenja i metode rada, lokaliteti, trenažna pomagala, pomoći će nam u dostizanju očekivanih efekata i najviših sportskih dostignuća.

Komentara: 41 Komentara Objavljeno: 23 Jun 2011

There are 41 comments. Leave a comment!

 • ¬ coach
  #35 June 23rd, 2011 at 10:05 pm

  Interesuje me da li imate primer plana i programa fizicke pripreme za mladji pionirski uzrast, godiste 1998. Unapred hvala

 • ¬ marko
  #36 June 24th, 2011 at 11:31 pm

  Pozdrav,ako je kako moguce pomoci,plan i program priprema za taj uzrast sami morate da dozirate tako sto cete prvo izvrsiti testiranje igraca da bi znali nivo opterecenja a nivo opterecenja cete kontrolisati kroz merenje pulsa.U zavisnosti u kojoj ste fazi pripremnog perioda,sta radite tako i kontrolisete nivo opterecenja merenjem pulsa i bilo bi pozeljno sprovesti pripreme narocito u tom godistu u radu sa loptom u vecem delu dok bi mali deo u pocetnoj fazi mogao biti rad bez lopte,posle toga rad sa loptom jer je poznato da je akcenat u radu sa tim godistem bacen na rad na tahnici a i opste je poznato da deci u tom uzrastu treninzi sa suvoparnim trcanjem nisu zanimljivi-pripremni period treba da bude koncipiran tako da deca ne izgube volju i zelju za radom u pripremnom periodu a da uz to podizu nivo fizickih sposobnosti u radu sa loptom.

 • ¬ coach
  #37 June 25th, 2011 at 12:09 pm

  citalac sam koji ima plan i program priprema za taj uzrast,ako je moguce da ostavite kontakt telefon!

 • ¬ joey
  #39 June 28th, 2011 at 12:47 pm

  Možete poslati meni na ivooo26@hotmail.com?

 • ¬ cerovac dragan
  #40 June 28th, 2011 at 7:15 pm

  Mogu li i i ja da dobijem Vaš plan i program priprema.

  Unapred zahvalan!

 • ¬ srdjan ljubisavljevic
  #41 June 29th, 2011 at 10:23 am

  Interesuje me da li imate primer plana i programa fizicke pripreme za seniore. Unapred hvala

 • ¬ nenad
  #42 June 29th, 2011 at 4:25 pm

  Mozete li i meni poslati plan i program priprema
  Hvala!!!

 • ¬ marko
  #43 June 30th, 2011 at 2:13 am

  Pozdrav svima,svi koji su pitali za pripremni period za bilo koju uzrasnu kategoriju mogu poslati mail na
  markochapa85@gmail.com

 • ¬ murinjo
  #44 June 30th, 2011 at 11:56 pm

  Mozete li i meni poslati plan i program priprema
  Hvala!!!
  murinjogv@gmail.com

 • ¬ vladan
  #45 July 1st, 2011 at 8:24 am

  mozete mi poslati program kondicionih treninga

 • ¬ vladan
  #46 July 1st, 2011 at 8:26 am

  ozete mi poslati program kondicionih treninga

  Your comment is awaiting moderation.

 • ¬ aco todor
  #47 July 1st, 2011 at 11:10 am

  mozete li meni poslati plan i program za omladince hvala :)
  aco.todor@gmail.com

 • ¬ ognjen
  #50 July 4th, 2011 at 1:50 pm

  Mozete li i meni poslati plan i program kondicionih treninga.

  Hvala

 • ¬ Dragan
  #51 July 5th, 2011 at 10:42 am

  Nije mi jasno zbog cega trazite plan i program priprema za odredjene uzrasne kategorije, iz licnog iskustva mogu vam reci da na neke ekipe ne mozete da primenite ni delic priprema koji zelite da dobijete. Morate da sagledate dosta stvari u svojoj ekipi i da sami kreirate sopstvene pripreme, ako se drzite osnovnih nacela (frekvenca srca) ne mozete da pogresite puno odnosno ne mozete da narusite zdravlje vasih igraca pedhodno je pozeljno da napravite uvodno testiranje da sagledate trenutno stanje vase ekipe takve testove ne morate da radite u dijagnostickom centru nego sto bi nas narod rekao uz pomoc stapa i kanapa, primere testova za Vo2max , opstu i eksplozivnu snagu, spec izdrzljivost imate na pretek i sve ih mozete pronaci na netu.
  Besmisleno je prepisivati ako zelite da postignete odredjeni rezultat morate nesto da naucite, a naucit cete sigurno mnogo vise ako se sami udubite u materiju i pocnete da razmisljate o trenaznom procesu..sigurni budite da je fizicka priprema jako kompleksna i da cete samo ozbiljno narusiti zdravlje svojim igracima ako budete nesavesno radili pogotovu ako su deca u pitanju.
  srecno….

 • ¬ Andreja
  #53 July 5th, 2011 at 6:50 pm

  Pa zato i propadamo,zato sto svi prepisujemo a necemo da malo vidimo o cemu se zapravo radi…

 • ¬ nenad
  #59 July 8th, 2011 at 4:09 pm

  Mozete li i meni poslati plan i program priprema
  HVALA!!!
  tea-doro@neobee.net

 • ¬ dejan
  #60 July 8th, 2011 at 7:33 pm

  ao bi mogao da dobijem plani program priprema za omladince, bio bihvam zahvalan.

 • ¬ joey
  #64 July 15th, 2011 at 3:00 pm

  Evo upravo sam se pretplatio na http://www.nogometnitrening.com i tu imate planova i programa tza skinuti za sve uzraste koliko hoćete. Plaća se godišnja pretplata ali kome treba mogu mu dati šifre.

 • ¬ kodid
  #66 July 19th, 2011 at 2:47 pm

  Mozete li i meni poslati plan i program priprema
  HVALA!!!

 • ¬ Ivan
  #67 July 24th, 2011 at 8:11 pm

  Daj meni sifru :D

 • ¬ kiza
  #69 August 1st, 2011 at 12:36 pm

  mozete i meni poslati plan i program priprema unapred hvala!

 • ¬ Dusan
  #122 October 13th, 2011 at 11:01 am

  Postovanje, kako se vrsi registracija na sajt, jel uopste i moguca?

 • ¬ Gosa
  #223 January 9th, 2012 at 10:49 am

  Mozete li i meni poslati plan i program priprema
  HVALA!!!

 • ¬ braco
  #232 January 13th, 2012 at 7:24 pm

  Postovani;
  Treniram fudbal od 7 godine ali sam nizi rastom od svoje generacije,radio sam testiranje i nemam zavidne rezultate i treba da dodatno pojacam trenige da bi bio priblizno svojim drugovima sto se kondicije tice.Interesuje me da li imate neki program priprema na duzi period da bi poboljsao rezultate a da su zdravi za decu.
  Pozdrav i hvala Braco!!!
  Ako ima te posalji te mi na mail luniks@neobee.net
  Unapred hvala!!!

 • ¬ sima salapura
  #264 February 26th, 2012 at 2:39 pm

  trener fizicke pripreme

 • ¬ alca
  #276 April 4th, 2012 at 7:25 am

  citam ove vase poruke,jednim dijelom ste i u pravu,ne treba prepisivati,ali je dobro imati i uvid u drugo i drugacije,da nadogradis svoje neke propuste,ako moze i meni da posaljete plan i program za pionirski uzrast,bio bih vam zahvalan
  mail mi je

  la_pashaa@hotmail.com

  hvala

 • ¬ mario
  #379 June 6th, 2012 at 3:08 pm

  bavim se profesionalnim fudbalom imao sam povredu operisao sam ligamente tako da sam imao pauzu duzu d ali mi mozes poslati molim te na mail program za ficiku spremnost i izdrzljivost hvala

 • ¬ Bojan 23
  #394 June 25th, 2012 at 6:04 pm

  Trebaju mi plan i program priprema za golmane seniore. Odgledao sam razne dvd i procito (koje sam nasao na trzistu) dosta knjiga ali nista koonkretno. Da li mi neko ko ima iskustva moze pomoci. Moj e-mail je nikolaj152@gmail.com. Unapred zahvalan

 • ¬ Siniša
  #408 July 17th, 2012 at 11:24 am

  Možete li mi poslati plan priprema za seniore.Radi se o nižim ligama.
  Hvala

 • ¬ dragan
  #444 August 20th, 2012 at 1:27 pm

  pozdrav iz kuwaita i interesuju me raznorazna vrsta treninga planovi i programi rada

 • ¬ mely
  #1098 January 11th, 2013 at 6:39 am

  mozetel mi poslati plan i program priprema da bih se mogao orjentisat!

 • ¬ Mitko Markovski
  #1320 January 31st, 2013 at 12:43 pm

  Dali mozete da mi ispratite program za ficiku spremnost i izdrzljivost hvala

 • ¬ pavle
  #1345 February 2nd, 2013 at 7:48 pm

  Mozete li i meni poslati plan i program priprema za pionire
  HVALA!!!

 • ¬ Daca
  #1389 February 6th, 2013 at 11:18 pm

  I mene bi zanimao plan i program za pionire” vojin1983@gmail.com” unapred hvala

 • ¬ miroslav
  #1498 February 16th, 2013 at 11:54 am

  mene zanima za kadete plan iprogram

 • ¬ Armando
  #2116 March 24th, 2013 at 7:28 pm

  meni treba bilo kakav program nije bitna uzrast,ako moze neko da mi posalje na mail kobe17@hotmail.com,bio bi zahvalan puno

 • ¬ igrao sam
  #2870 June 1st, 2013 at 6:24 pm

  Volio bi pogledati plani i program za kadeta i juniore,pa ukoliko neko ima zamolio bi ga da mi pošalje na kormanovski12@hotmail.com, unaprijed zahvalan:D

 • ¬ Individualac
  #2972 June 13th, 2013 at 5:50 am

  Molio bih ako bi ste mogli da mi posaljete program kondicionih priprema za seniore. miloshz83@gmail.com

 • ¬ Igor Jovanovic
  #3322 July 28th, 2013 at 10:54 pm

  Da li moze da se dobije plan i program fizicke pripreme fudbalera (seniora) u pripremnom periodu?
  hvala

 • ¬ mire
  #3555 November 20th, 2013 at 10:45 am

  daj sifre ¬ joey

 • ¬ mire
  #3556 November 20th, 2013 at 10:50 am

  rado bih pogledao zimske pripreme za seniore mire.firic@gmail.com

Name (Req)

E-mail (Req)

URI

Message